Geraardsbergen
Leuk dat je ons
wil leren kennen!
2024, een nieuw jaar, nieuwe uitdagingen en een nieuwe club! Inderdaad, we zijn nog piepjong, maar daarom niet minder ervaren. De weg ligt voor ons open. We zijn klaar om volop te groeien en hopelijk een succesverhaal te schrijven.
​
Wat hebben we te bieden?
​
Vandaag?
We willen vooral jongeren laten kennismaken met karate. Hen een leuke sportieve tijd laten beleven waarbij we oog hebben voor zowel de fysieke als mentale ontplooiing. Het accent ligt vooral op samen met leeftijdgenootjes gevarieerd sporten, zelfverdediging en het bijbrengen van waarden.
​
En morgen dan?
Wie weet kunnen we als de tijd er rijp voor is ook wat mama 's en papa 's en andere sympathisanten over de streep trekken om ook de karategi aan te trekken.
​
Benieuwd hoe het er tijdens de training aan toe gaat?
Aarzel niet en breng ons zeker een bezoekje!
De deur staat voor je open. Tot dan!
Aanspreekpersoon integriteit - API
1
Wat is een API?
Een aanspreekpersoon integriteit is een laagdrempelig aanspreek-punt bij wie sporters, hun ouders, begeleiders of andere betrok-kenen terechtkunnen met een vraag, vermoeden of klacht over grensoverschrijdend gedrag of integriteit.
Een Aanspreekpersoon Integriteit (API) draagt er ook mee zorg voor dat het beleid voldoende aandacht geeft aan preventie van en omgaan met grensover-schrijdend gedrag. Dat betekent dat bestaande praktijken en gebruiken, ook los van incidenten, worden geëvalueerd, dat mogelijke risicofactoren in kaart zijn gebracht en dat er initiatieven worden genomen voor een veiliger en gezonder sportklimaat.
2
Waarom een API?
Omdat het de verantwoordelijkheid is van de sportorganisatie om te waken over de bescherming van sporters die aan hen worden toevertrouwd. Ervaringen van sporters met grensoverschrijdend gedrag in een sportcontext maken duidelijk dat het geen marginaal probleem is en dat nog veel incidenten niet tijdig worden opgemerkt en aangepakt. Een duidelijk eerste aanspreekpunt maakt onderdeel uit van een beleid dat de veiligheid en integriteit van de sporter centraal stelt. (Syllabus federatie-APi 2022, Sport Vlaanderen en ICES).
Meld u aan op de nieuwsbrief van Karate Vlaanderen en blijf op de hoogte van al het interessante karate nieuws.
Visie
Alle Geraardbergse inwoners en mensen van de naburige gemeente
(vanaf 9 jaar) de kans bieden om zich op een veilige en verantwoorde manier te verdiepen in karate en hun sport op zeer regelmatige basis en op een kwalitatief hoogstaande manier uit te oefenen of zich in deze levensvisie verder te ontplooien.
02
We richten ons op
Deze elementen wensen we te realiseren door ons voornamelijk te richten op:
> Plezierbeleving en zelfontplooiing van de jeugdige sporters
> Ontwikkeling van het zelfvertrouwen
> Ervoor te zorgen dat jongeren op de lange termijn gemotiveerd blijven om te sporten.
> Gekwalificeerde trainers (Diploma’s Sport Vlaanderen)
> Mee doen aan de actie “Week tegen het pesten”. (Bespreekbaar maken tijdens de clubtrainingen en daar buiten)
03
Basisbehoeften jongeren
Onze club kiest ervoor om aandacht te hebben voor de basisbehoeften van de jongeren:
> Competentie: ik geloof in mezelf en heb plezier in mijn eigen kunnen.
> Autonomie: ik kan het zelf, hoewel niet altijd alleen.
> Relatie: anderen waarderen me en willen met me omgaan
Door de aandacht te vestigen op deze drie basisbehoeften wensen we een langdurige motivatie van
de jongeren in de sport te stimuleren.
01
Aandacht voor
Binnen de jeugdafdeling van onze club, heeft onze club in het bijzonder aandacht voor:
> Een positieve sportcultuur
> Het welzijn van het kind wordt boven winst geplaatst
> Meer sportieve regels binnen en buiten het veld.
> Ouders en verzorgers zijn positieve supporters.
04
Lange termijn denken
Dit lange termijn denken is inherent aanwezig in de filosofie van karate. De grondlegger, sensei G.
Funakochi zei immers: “Het uiteindelijke doel van karate is geen nederlaag of over-winning, maar het verbeteren van het karakter van de beoefenaar.” We willen onze jongeren stimuleren om telkens iets beter te worden, dan de persoon die ze gisteren waren en hen op deze manier fundamentele vaardigheden aan te leren voor de sport en het leven.
Met dit lange termijn denken leggen we de nadruk op ontwikkeling en hard werken. Hierdoor leggen we de klemtoon op het verbeteren van de uitvoering (taak). Hard werken en taakgerichtheid leiden eerder tot succes dan steeds te vergelijken of te willen winnen van een ander (egogerichtheid). Echte
winst zit in het verbeteren van jezelf door te doen en fouten te mogen maken. Het gaat erom bij de kinderen vaardigheden en vertrouwen op te bouwen die ze later kunnen gebruiken. We prijzen bij de jeugd de wil om te winnen, maar we leren hen zich voornamelijk te richten op dat waar zij zelf invloed of controle over hebben intentie, inzet en uitvoering (intrinsiek). Het mooie is dat dit een
positief effect heeft op de prestatie op langere termijn.
05
Aandacht voor het individu
Binnen onze jeugdwerking kiezen we voor een graduele opbouw met aandacht voor het individu:
onze jeugdafdeling is in principe voor jongeren van 8j tot en met 14j. Vanaf 14j wordt de overstapgemaakt naar de volwassenen. Zo kunnen de jongeren in het jaar voorafgaand aan de overstap naar
de volwassenen tijdens de vakantieperiodes (herfst, - krokus- en paasvakantie) al één maal per week meetrainen met de volwassenen om te wennen. Jongeren die zich nog niet klaar voelen om de overstap te maken, kunnen nog iets langer bij de jeugdafdeling trainen of met een groepje vrienden de overstap maken.
06
Inclusie
Sport is met regelmaat onplezierig door blessures, selecties en oneerlijke beslissingen, daar proberen
we onze jeugdleden ook leren mee om te gaan.
Binnen onze jeugdwerking pogen we een positieve band te creëren binnen de driehoek ouders -
sporter - trainer(s).
Met deze acties wensen we het zelfvertrouwen en het plezier van onze jeugdleden te verhogen, om zo een duurzame motivatie voor de sport te realiseren.
Onze sportclub voert een inclusie beleid naar gender, ras, motorische en mentale mogelijkheden, religie en sociale afkomst en ondertekende de Panathlon- verklaring ‘Ethiek in de jeugdsport’.